Głos Wiecu
Piszemy
Strażnik Świętego Gaju
Uporządkowałem trochę temat krzesiw z Gostynia, więc jak tylko skończę z nożami, to zaczynam je wrzucać do Katalogu.
Krzesaliście może już ogień z wykorzystaniem takich? Ja przyznam że jeszcze nie miałem przyjemności.
Głos Wiecu
osobiście jeszcze nie ale miałem okazję się przyglądać zadziwiająco szybko ogień powstawał na starterze z palonego lnu
Strażnik Świętego Gaju
Dobry temat na pierwsze warsztaty. Słyszałem też o włóknach spod kory młodej brzozy, czy jakoś tak. Dobrze byłoby zebrać wiedzę na ten temat, bo mam zrekonstruowane takie krzesiwo i jakiś kawałek czekoladowego krzemienia, więc można by poćwiczyć.
Głos Wiecu
Podobno dobrym starterem są też pałki trzciny...No takie warsztaty na początek były by ciekawe i można by się poznać osobiście jestem za
Na stronie Jaćwingów gdzie podawałem w którymś temacie jest chyba relacja jak wypalać len. Co usieli byśmy mieć na początek ? Len, włókna brzozy lub kora brzozy ta bibułka podobno pali się nawet jak jest mokra, hubka do przeniesienia starteru z ogniem, pudełeczko metalowe do wypalania lnu... i próbować krzesać
Możemy jakiś termin ustalić
O Już znalazłem na Jaćwingowej stronie temat który dość dobrze wyczerpuje sposób przygotowania rozpałki i rozpalania ognia : http://www.pirzdaustra.pun.pl/viewtopic.php?id=88
Strażnik Świętego Gaju
Z przyjemnością się spotkam. Macie już ustalony jakiś kalendarz spotkań i miejscówkę?
W zeszłą niedzielę przejazdem zatrzymałem się w Gostyniu i namówiłem żonę na spacer na Kowalową Górę i grodzisko. Oba miejsca są magiczne, ale widok ze świetnie zachowanych wałów grodu w dół zrobił na mnie wrażenie. Zapewne w czasach jego świetności bezpośrednie otoczenie grodu było pozbawione drzewostanu, co stawiało go w dobrze obronnym położeniu. Chociaż jego rozmiary, a co za tym idzie możliwości pomieszczenia obrońców szybko przesądziłyby wynik w obliczu armii, myślę, że miał szanse skutecznie opierać się setce najeźdźców.
Głos Wiecu
Widok bez drzewostanu na pewno był imponujący zapewne w pobliżu mogła istnieć spora osada obronna, a niedaleko około 1 km jest kolejne grodzisko Dalkowskie znacznie większe którego jeszcze nie odszukałem. Podejrzewam że oba stanowiły zaplecze obronne, choć z czasem sama Kowalowa Góra już bardziej miejsce strzegące Gróry Jajo jako miejsce typowo kultowe cos na zasadzie strażnicy świętego miejsca. Co może świadczyć iż ten rejon jest kultem? a choćby to, że jeszcze za czasów niemieckich pole przy Kowalowej Górze nazywane było polem cmentarnym. Podobno jeszcze na początku XX w. istaniał tam czarny osmolony od wieków kamień ofiarny. W pobliżu niego znajdowano resztki ceramiki pogrzebowej z przepalonymi kostkami i również luźno znajdowano monety wczesnośredniowieczne (zapewne jakaś ofiara). Do tego w Bytomiu między odnajdowaną ceramika XIII wieczną, znajdowała się ceramika wczesna charakterystyczna dla ceramiki pogrzebowej jaką znajdowano w Gostyniu, co świadczyć ma jak długo ludność okoliczna użytkowała już w ukryciu te miejsce
. Termin można ustalić na bieżąco, wystarczy wrzucić temat w spotkaniach. Można się dostosować na bieżąco, bo jak na razie spotkania są tylko spontaniczne. A miejsce? hmmm można wybrać coś kultowego lub historycznego, sporo na naszym terenie takich miejsc i tak aby każdy miał w miarę nie zbyt daleką odległość
Może wrzucę temat na warsztaty .
Strażnik Świętego Gaju
Myślałem, że już mam porządek w krzesiwach, kiedy natknąłem się na nowe w folderze "Projekt zagospodarowania przestrzennego. Park MTB Obiszów - Sport i Edukacja", s. 13. Oby więcej takich niespodzianek
Rada Wiecu
Ciekawa inicjatywa. Ogólnie grodziska Dziadoszan są słabo opisane, brak tablic informacyjnych itp. Może kiedyś to się zmieni.
Głos Wiecu
Wciąż mam nadzieję Sobierad, że zmieni się to za naszą sprawą
Rada Wiecu
Oby tak się stało. Pozdrawiam wakacyjnie.
Strażnik Świętego Gaju
Wrzuciłem jedno z krzesiw dość powszechnego na dziadoszyckiej ziemi typu do katalogu: http://znaleziska.org/wiki/index.php/Krzesiwo_(Gostyń)_1