Głos Wiecu
Źródło : Hanna Lis, Paweł Lis
"Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko..."
(według badań archeologicznych, archeologii doświadczalnej, późniejszych przekazów historycznych i ludowych)
Piwo słodowe
4 kg jęczmienia
30 g chmielu
20 g drożdży (nie poprawne historycznie)
10 l wody
miód
Pierwszym etapem produkcji piwa jest przygotowanie słodu (przygotowanie słodu dodam w innym temacie). Możemy sporządzić od razu większą ilość słodu, przechowywać ją w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu i wykorzystywać w miarę potrzeb.
Przygotowany słód ucieramy na żarnach tak, aby każde ziarenko zostało rozkruszone, ale nie zmielone na drobno. Rozkrusz jęczmienny i chmiel zalewamy wodą, stawiamy na ogniu i gotujemy wolno przez około 15 minut. Następnie studzimy do uzyskania temperatury pokojowej, cedzimy przez płótno i dodajemy drożdże rozpuszczone w letniej wodzie z odrobiną miodu. Piwo wlewamy do beczułki i odstawiamy do fermentacji na około 3 dni. Czas fermentacji zależy od temperatury pomieszczenia, zawartości słodu w jęczmieniu, żywotności drożdży, zarówno tych chmielowych, jak i piekarskich. Można produkować piwo bez dodatku drożdży piekarskich - Słowianie takowych nie znali, a piwo ważyli. Tak przygotowany trunek już na drugi dzień zaczyna musować i nabiera smaku. Po 2,3 dniach należy zlać piwo znad osadu do szczelniejszego naczynia, nie przekraczając 2/3 jego pojemności. Wstawiamy je do chłodnego pomieszczenia - pić można po kilku dniach.
Piwo jałowcowe
(przekaz ludowy Kurpiów)
0,5 kg słodu jęczmiennego
0,5 kg rozgniecionych suchych jagód jałowca
300 g cukru (lub miodu - historycznie bardziej poprawny)
20 g chmielu
20 g drożdży (nie poprawne historycznie)
10 l wody
Rozkruszony słód jęczmienny i jagody jałowca zalewamy wodą; gotujemy razem z chmielem i cukrem (miodem) przez godzinę. Studzimy wywar do temperatury pokojowej. Rozpuszczamy w 0,3 l letniej wody drożdże i dodajemy do wywaru. Naczynie powinno być napełnione do 3/4 jego pojemności; przykrywamy je i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie cedzimy napój przez płótno, rozlewamy do butelek - również nie przekraczając 2/3 jego pojemności ! Korkujemy i zostawiamy w chłodnym miejscu na 5-7 dni.
Z piwami to nie tak prosto, ale możemy próbować robić z czasem testować i może coś kiedyś się uda
Offline