Strażnicy Świętych Gajów z Ziem Dziadoszyców i Lugiów z Burintium

Bractwo Rekonstrukcji Historycznej i Pasjonatów Starożytnej Historii Regionalnej


#1 2014-10-14 19:23:09

 Radogost

Głos Wiecu

Skąd: Głogów
Zarejestrowany: 2014-10-09
Posty: 285

Piwa

Źródło : Hanna Lis, Paweł Lis
             "Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko..."

(według badań archeologicznych, archeologii doświadczalnej, późniejszych przekazów historycznych i ludowych)


Piwo słodowe

4 kg jęczmienia
30 g chmielu
20 g drożdży (nie poprawne historycznie)
10 l wody
miód




     Pierwszym etapem produkcji piwa jest przygotowanie słodu (przygotowanie słodu dodam w innym temacie). Możemy sporządzić od razu większą ilość słodu, przechowywać ją w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu i wykorzystywać w miarę potrzeb.
     Przygotowany słód ucieramy na żarnach tak, aby każde ziarenko zostało rozkruszone, ale nie zmielone na drobno. Rozkrusz jęczmienny i chmiel zalewamy wodą, stawiamy na ogniu i gotujemy wolno przez około 15 minut. Następnie studzimy do uzyskania temperatury pokojowej, cedzimy przez płótno i dodajemy drożdże rozpuszczone w letniej wodzie z odrobiną miodu. Piwo wlewamy do beczułki i odstawiamy do fermentacji na około 3 dni. Czas fermentacji zależy od temperatury pomieszczenia, zawartości słodu w jęczmieniu, żywotności drożdży, zarówno tych chmielowych, jak i piekarskich. Można produkować piwo bez dodatku drożdży piekarskich - Słowianie takowych nie znali, a piwo ważyli. Tak przygotowany trunek już na drugi dzień zaczyna musować i nabiera smaku. Po 2,3 dniach należy zlać piwo znad osadu do szczelniejszego naczynia, nie przekraczając 2/3 jego pojemności. Wstawiamy je do chłodnego pomieszczenia - pić można po kilku dniach.



Piwo jałowcowe
(przekaz ludowy Kurpiów)

0,5 kg słodu jęczmiennego
0,5 kg rozgniecionych suchych jagód jałowca
300 g cukru (lub miodu - historycznie bardziej poprawny)
20 g chmielu
20 g drożdży (nie poprawne historycznie)
10 l  wody




Rozkruszony słód jęczmienny i jagody jałowca zalewamy wodą; gotujemy razem z chmielem i cukrem (miodem) przez godzinę. Studzimy wywar do temperatury pokojowej. Rozpuszczamy w 0,3 l letniej wody drożdże i dodajemy do wywaru. Naczynie powinno być napełnione do 3/4 jego pojemności; przykrywamy je i zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie cedzimy napój przez płótno, rozlewamy do butelek - również nie przekraczając 2/3 jego pojemności ! Korkujemy i zostawiamy w chłodnym miejscu na 5-7 dni.

Z piwami to nie tak prosto, ale możemy próbować robić z czasem testować i może coś kiedyś się uda

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi

[ Generated in 0.014 seconds, 9 queries executed ]


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.hbh.pun.pl www.narutoduel.pun.pl www.fajnagrupa1.pun.pl www.inib2009.pun.pl www.shelterofpower.pun.pl