Strażnicy Świętych Gajów z Ziem Dziadoszyców i Lugiów z Burintium

Bractwo Rekonstrukcji Historycznej i Pasjonatów Starożytnej Historii Regionalnej


#1 2014-10-14 19:26:15

 Radogost

Głos Wiecu

Skąd: Głogów
Zarejestrowany: 2014-10-09
Posty: 285

Kwas chlebowy

Źródło : Hanna Lis, Paweł Lis
             "Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko..."

(według badań archeologicznych, archeologii doświadczalnej, późniejszych przekazów historycznych i ludowych)


Kwas chlebowy

0,3 kg suchego razowego chleba
6 l wody
20 g drożdży (nie poprawne historycznie)
miód
mięta




Aby kwas chlebowy był dobry, należy używać chleba  z mąki razowej żytniej wypiekanego na zakwasie; powinien być dobrze wysuszony, można go w tym celu podpiec w piecu. Podpiekając chleb, możemy go nawet zbrązowić - ma to wpływ nie tylko na smak napoju, ale przede wszystkim na kolor: kwas potrafi mieć barwę od złocistej aż do ciemnej, palonej. Chleb umieszczamy w czystym naczyniu, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do ostygnięcia. Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, dodajemy do kwasu i zostawiamy na 42 godziny. Cedzimy przez płótno; do smaku dodajemy nieco  miodu oraz kilka łodyg mięty. Napój zostawiamy na kilka godzin, aby nabrał smaku i aby rozpoczęła się fermentacja. Następnego dnia rozlewamy go do butelek - 2/3 objętości jak przy piwie, wstawiamy do chłodnego pomieszczenia. Co jakiś czas należy sprawdzać szczelność korków oraz smak - może trzeba dosłodzić? Po upływie 2-5 dni kwas powinien nadawać się do picia.


Próbę kwasu chlebowego już mamy za sobą Smak taki sobie, nie wszystkim przypadł do gustu, cos w rodzaju młodego szampana z drobną ilością bąbelków Ciekawe jak wyjdą kolejne próby

Offline

 

#2 2014-10-16 20:30:10

 Racibora

Młodszy Strażnik

Skąd: Łódź
Zarejestrowany: 2014-10-11
Posty: 30

Re: Kwas chlebowy

Mi akurat ten smak nie podpasował, ale kwestia smaku

Offline

 

#3 2014-10-19 03:40:48

grim

Gość

Re: Kwas chlebowy

jak dla mnie nie był wcale taki zły ja natomiast zrobiłem próbe podpiekłem chleb w piekarniku,ale chyba zbyt mocno bo kwas wyszedł strasznie gorzki:[

 

#4 2014-10-19 10:40:30

 Radogost

Głos Wiecu

Skąd: Głogów
Zarejestrowany: 2014-10-09
Posty: 285

Re: Kwas chlebowy

powiem Ci że wczoraj otworzyłem buteleczkę tamtego i był już jeszcze lepszy, strzelił jak szampan i więcej bąbelków, nawet smakował podobnie

Offline

 

#5 2014-11-26 21:43:35

 Radogost

Głos Wiecu

Skąd: Głogów
Zarejestrowany: 2014-10-09
Posty: 285

Re: Kwas chlebowy

Dziś trafiłem w sklepie Razowy Kwas Chlebowy. Wyprodukowany przez Van Pur czyli browar. Cena wyjątkowo śmieszna 3 zł za 1,5 litra :-) Nic nie pisze o zawartości alkoholu, wiec można śmiało spożywać na imprezach jako napój. Smak coś jak mało słodka cola o posmaku chleba razowego. Bardzo dobre :-) Kolorek też jak cola.

http://img31.otofotki.pl/miniaturki/wu929_DSCN5209.JPG http://img31.otofotki.pl/miniaturki/dv694_DSCN5208.JPG

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi

[ Generated in 0.066 seconds, 8 queries executed ]


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.shelterofpower.pun.pl www.hbh.pun.pl www.inib2009.pun.pl www.fajnagrupa1.pun.pl www.narutoduel.pun.pl