Strażnicy Świętych Gajów z Ziem Dziadoszyców i Lugiów z Burintium

Bractwo Rekonstrukcji Historycznej i Pasjonatów Starożytnej Historii Regionalnej

#1 2014-10-14 19:26:15

Radogost

Głos Wiecu

Kwas chlebowy

Źródło : Hanna Lis, Paweł Lis
             "Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko..."

(według badań archeologicznych, archeologii doświadczalnej, późniejszych przekazów historycznych i ludowych)

Kwas chlebowy

0,3 kg suchego razowego chleba
6 l wody
20 g drożdży (nie poprawne historycznie)
miód
mięta

Aby kwas chlebowy był dobry, należy używać chleba  z mąki razowej żytniej wypiekanego na zakwasie; powinien być dobrze wysuszony, można go w tym celu podpiec w piecu. Podpiekając chleb, możemy go nawet zbrązowić - ma to wpływ nie tylko na smak napoju, ale przede wszystkim na kolor: kwas potrafi mieć barwę od złocistej aż do ciemnej, palonej. Chleb umieszczamy w czystym naczyniu, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do ostygnięcia. Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, dodajemy do kwasu i zostawiamy na 42 godziny. Cedzimy przez płótno; do smaku dodajemy nieco  miodu oraz kilka łodyg mięty. Napój zostawiamy na kilka godzin, aby nabrał smaku i aby rozpoczęła się fermentacja. Następnego dnia rozlewamy go do butelek - 2/3 objętości jak przy piwie, wstawiamy do chłodnego pomieszczenia. Co jakiś czas należy sprawdzać szczelność korków oraz smak - może trzeba dosłodzić? Po upływie 2-5 dni kwas powinien nadawać się do picia.

Próbę kwasu chlebowego już mamy za sobą Smak taki sobie, nie wszystkim przypadł do gustu, cos w rodzaju młodego szampana z drobną ilością bąbelków Ciekawe jak wyjdą kolejne próby

#2 2014-10-16 20:30:10

Racibora

Młodszy Strażnik

Re: Kwas chlebowy

Mi akurat ten smak nie podpasował, ale kwestia smaku

#3 2014-10-19 03:40:48

grim

Gość

jak dla mnie nie był wcale taki zły ja natomiast zrobiłem próbe podpiekłem chleb w piekarniku,ale chyba zbyt mocno bo kwas wyszedł strasznie gorzki:[

#4 2014-10-19 10:40:30

Radogost

Głos Wiecu

powiem Ci że wczoraj otworzyłem buteleczkę tamtego i był już jeszcze lepszy, strzelił jak szampan i więcej bąbelków, nawet smakował podobnie

#5 2014-11-26 21:43:35

Radogost

Głos Wiecu

Dziś trafiłem w sklepie Razowy Kwas Chlebowy. Wyprodukowany przez Van Pur czyli browar. Cena wyjątkowo śmieszna 3 zł za 1,5 litra :-) Nic nie pisze o zawartości alkoholu, wiec można śmiało spożywać na imprezach jako napój. Smak coś jak mało słodka cola o posmaku chleba razowego. Bardzo dobre :-) Kolorek też jak cola.

http://img31.otofotki.pl/miniaturki/wu929_DSCN5209.JPG http://img31.otofotki.pl/miniaturki/dv694_DSCN5208.JPG

Stopka forum

RSS