Głos Wiecu
Źródło : Hanna Lis, Paweł Lis
"Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko..."
(według badań archeologicznych, archeologii doświadczalnej, późniejszych przekazów historycznych i ludowych)
Kwas chlebowy
0,3 kg suchego razowego chleba
6 l wody
20 g drożdży (nie poprawne historycznie)
miód
mięta
Aby kwas chlebowy był dobry, należy używać chleba z mąki razowej żytniej wypiekanego na zakwasie; powinien być dobrze wysuszony, można go w tym celu podpiec w piecu. Podpiekając chleb, możemy go nawet zbrązowić - ma to wpływ nie tylko na smak napoju, ale przede wszystkim na kolor: kwas potrafi mieć barwę od złocistej aż do ciemnej, palonej. Chleb umieszczamy w czystym naczyniu, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do ostygnięcia. Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, dodajemy do kwasu i zostawiamy na 42 godziny. Cedzimy przez płótno; do smaku dodajemy nieco miodu oraz kilka łodyg mięty. Napój zostawiamy na kilka godzin, aby nabrał smaku i aby rozpoczęła się fermentacja. Następnego dnia rozlewamy go do butelek - 2/3 objętości jak przy piwie, wstawiamy do chłodnego pomieszczenia. Co jakiś czas należy sprawdzać szczelność korków oraz smak - może trzeba dosłodzić? Po upływie 2-5 dni kwas powinien nadawać się do picia.
Próbę kwasu chlebowego już mamy za sobą Smak taki sobie, nie wszystkim przypadł do gustu, cos w rodzaju młodego szampana z drobną ilością bąbelków
Ciekawe jak wyjdą kolejne próby
Młodszy Strażnik
Mi akurat ten smak nie podpasował, ale kwestia smaku
Gość
jak dla mnie nie był wcale taki zły ja natomiast zrobiłem próbe podpiekłem chleb w piekarniku,ale chyba zbyt mocno bo kwas wyszedł strasznie gorzki:[
Głos Wiecu
powiem Ci że wczoraj otworzyłem buteleczkę tamtego i był już jeszcze lepszy, strzelił jak szampan i więcej bąbelków, nawet smakował podobnie
Głos Wiecu
Dziś trafiłem w sklepie Razowy Kwas Chlebowy. Wyprodukowany przez Van Pur czyli browar. Cena wyjątkowo śmieszna 3 zł za 1,5 litra :-) Nic nie pisze o zawartości alkoholu, wiec można śmiało spożywać na imprezach jako napój. Smak coś jak mało słodka cola o posmaku chleba razowego. Bardzo dobre :-) Kolorek też jak cola.